Hoppa till sidans innehåll

Fysisk aktivitet på Recept


Vandring på recept!


Fysisk aktivitet på recept, frisk luft på recept, vandring på recept…. Innebörden och syftet är i alla fall solklart – kroppen mår bättre av fysisk rörelse och vistelse i skog och mark. Att bara sitta på en stubbe i vårskogen är helande för både kropp och själ.
Att röra på sig är bra – det vet de flesta men vad friluftslivet kan erbjuda är ytterligare en dimension. En mental stillhet och tillfredställelse för själen – något som många av oss behöver i vår stressade vardag och något kroppen behöver för att kunna läka snabbare.
FaR® (Fysisk aktivitet på recept) innebär att man ordinerar fysisk aktivitet på motsvarande sätt som ett läkemedel, d.v.s. tar upp sjukdomshistorien, ger ordination på en receptblankett samt följer upp behandlingsresultatet. FaR® kan användas både i förebyggande och behandlande syfte. Receptet ska vara individuellt anpassat avseende dosering (intensitet, behandlingsperiodens längd och frekvens) och typ av aktivitet. FaR® förskrivs ut av vårdpersonal och oftast finns det en handledare som hjälper till att hitta rätt aktivitet till rätt person. Hur detta går till är varierande men syftet och grunden är alltid den samma. Hjälp till självhjälp till vardagsmotion och bättre hälsa och nya medlemmar till bla Gång och Vandrarförbundet. Ofta förskrivs ”egen aktivitet” ut,vilket en vandring egentligen kan vara fast tillsammans med andra – det brukar bli roligare och på så vis enklare att få in i vardagen som rutin.
Uppföljningen inom hälso- och sjukvården spelar också stor roll för en framgångsrik verksamhet, där patienten verkligen hämtar ut sitt recept och får hjälp att komma i gång med en mer fysisk aktiv livsstil. Matti Leijon från Linköpings universitet har åter igen kommit med en rykandes färsk avhandling. I avhandlingen framkom att tre av fyra vuxna rör sig för lite.  Vidare berättar Matti Leijon att 6 300 patienter i Östergötland som fick FaR hade 52 procent ökat sin fysiska aktivitetsnivå efter ett år. Andelen inaktiva hade minskat från 33 till 20 procent. Ungefär hälften av patienterna följde ordinationen. Det är en bra siffra eftersom det handlar om att ändra sina levnadsvanor. Följsamheten när det gäller läkemedel är ungefär densamma.
Vill ER lokala förening arbeta vidare med detta koncept och göra era vandringar  synligt inför de som förskriver FaR?  Gå in på Svenskt Friluftslivs hemsida och kika under fliken "FaR" där finns bla en karta över Sverige där ni kan få mer information om just ert län.


Tänk på att ni har inget medicinskt ansvar och processen är enkel, se det som ett nytt sätt att rekrytera medlemmar MEN ni måste ha viljan och engagemanget måste finnas hos ER.
Mer info kan ni få på www.svensktfriluftsliv.se i vänstermarginalen ”Fysiska aktivitet på recept” - sidan hålls ständigt uppdaterad. Där finns också en hel del hjälpmedel för att komma igång.

Visste du att;
FYSS  är utkommen i ny upplaga? www.fyss.se
Det finns en bra sammanhållande FaR sida hos FHI www.fhi.se/far
Förskrivningarna ÖKAR på många håll i landet – det har kommit ny energi i systemet!

Uppdaterad: 2013-10-18 13:44
Skribent: Barbro Lindgren
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg
Telefon: 031-726 61 10
E-post: This is a mailto link

Svenska Gång- och Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg
031 - 726 61 10
E-post

Webbshop-röd-bakgrund 

 

 

 

RB_puff_250

 


medlemi_04

 

 

 

 

 

 

 Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031-7266110
E-post: This is a mailto link

Se all info