Hoppa till sidans innehåll

Bergslagsleden


Vandra på Bergslagsleden

Bergslagsleden går som en pulsåder genom hela Örebro län. Med sina 28 mil är den en av Sveriges längsta vandringsleder; den är indelad i 17 etapper som är mellan 7 och 23 km långa. Leden startar i Kloten, vid gränsen till Dalarna, och slutar vid Stenkällegården, långt nere i västgötadelen av Tiveden.

Om Bergslagsleden

Bergslagsleden går genom många av de naturtyper som återfinns i Örebro län. Den går genom grova gamla storskogar, över mjuka, mossiga tuvor, upp på hisnande utsiktsberg och över porsdoftande myrar. Överallt bjuds besökaren på naturupplevelser utöver det vanliga: storlommens rop hörs eka över skogstjärnarna, morkullan drar över skogsbrynet och taltrasten sjunger om kvällen. Ett tjäderspel kan pågå vid sidan av leden. Har man riktig tur kan man få se mård, älg eller kanske lodjur. Leden passerar också genom flera av länets naturreservat.

Bergslagsleden har dragits så att den passerar en rad sevärdheter. De första etapperna går genom gammal järnbruksbygd. Leden passerar nedlagda gruvhål, gamla finnbyar, hyttor och länets största naturreservat: Kindla. Den fortsätter förbi forsarna i Järleån, Pershyttans hyttmiljö och balanserar sedan på den mäktiga Kilsbergskammen, som bjuder på hisnande utsikter över Närkeslätten. Efter att ha passerat Garphyttans nationalpark fortsätter leden förbi fornborgar och hälsokällor, gammeltallar och den mystiska sjön Tunntappen. Sista biten tar den sikte på Tiveden och löper på munkars stig, med ena foten i Närke, den andra i Västergötland.

Alla kan vandra Bergslagsleden
Eftersom etapperna är mellan 7 och 23 km långa finns det en för alla åldrar och önskemål. Vissa etapper är mer krävande än andra, men med normal kondition är det inga problem att klara två mils vandring om dagen.

Markering
Leden är markerad med orange ringar på träd eller stolpar; emellanåt finns även pilar som förstärker skyltningen.

Rundslingor
Vill du göra dagsetapper kan du välja att gå någon av de rundslingor som utgår från flera etappmål, bland annat Digerberget, Mogetorp, Blankhult och Ånnaboda. Rundslingorna är mellan 3 och 12 km långa och går oftast förbi en rastplats med eldstad och vindskydd.

Etappmål
Vid varje etappmål finns en informationstavla som beskriver etappen norrut och söderut. Etappmålen ligger vid allmänna vägar där parkeringsplatser finns. Vissa etappmål går att nå med kollektivtrafik (se vidare under Kollektivtrafik) och vid en del finns möjlighet till övernattning.

Rastplats
Ungefär halvvägs på varje etapp finns en rastplats med vindskydd, eldstad och torrtoalett. Här kan du rasta eller övernatta, kanske ta ett bad och laga mat.

Boende
Längs leden och vid vissa etappmål finns möjlighet till övernattning inomhus. Boendestandarden varierar. Det förekommer allt från övernattning i herrgårdsmiljö till boende i enkla stugor. Då flertalet av våra boenden är på gårdar eller i stugor, rekommenderar vi att man förbokar sitt boende. De flesta har öppet året runt om man bara annonserar sin ankomst.

Vatten
Vattnet i våra skogssjöar är i regel av så hög kvalité  att man efter kokning kan dricka det. På flertalet etappstarter och mål finns kranvatten att tillgå.

Beräknad tid
Under varje etappsida finns en beskrivning där vi bland annat skriver om Beräknad tid. Det anger den tid det tar för att vandra under ett behagligt tempo och med ett antal stopp.

Svårighetsgrad
Vandringsleder delas normalt sett upp svårighetsgrad 1-5. Bergslagsleden har 4 som den högsta graderingen på ett fåtal sträckor där höjdskillnaden är svårigheten.

Fiske
Det finns möjlighet att fiska på många håll längs Bergslagsleden, men du måste ha fiskekort. För inköpsställen, kontakta närmaste turistbyrå.

Kollektivtrafik
Vissa etapper går att nå med länstrafiken i Örebro län, till exempel Mogetorp, Ånnaboda, Leken, Gillersklack och Svartå herrgård. Andra ligger långt från närmaste bussförbindelse och kräver biltransport. Det finns också taxiföretag och andra som kan ställa upp med transporthjälp längs leden.

Skötsel
Huvudman för Bergslagsleden är Regionförbundet Örebro. Varje etapp vårdas av ideella organisationer och föreningar.

Nationalparker och naturreservat
Det finns flertalet naturreservat och två nationalparker utmed Bergslagsleden. Se respektive etapp. Naturområdena finns beskrivna på:
www2.lansstyrelsen.se/orebro
Gå in under Djur och natur/Skyddad natur

Etapperna på Bergslagsleden

1 Kloten - Gillersklack

2 Gillersklack - Stjärnfors

3 Stjärnfors - Nyberget

4 Nyberget - Uskavi

5 Uskavi - Hammarby

6 Hammarby - Digerberget

7 Digerberge - Mogetorp

8 Mogetorp - Blankhult

9 Blankhult - Ånnaboda

10 Ånnaboda - Suttarboda

11 Suttarboda - Leken

12 Leken - Sixtorp

13 Sixtorp - Svartå Herrgård

14 Svartå Herrgård - Ramundeboda

15 Ramundeboda - Gråmon

16 Gråmon - Tivedstorp

17 Tivedstorp - Stenkällegården

 
Etappblad
Till varje etapp finns ett blad med karta, ledbeskrivning och en del sevärdheter som finns längs leden. Även information om boende, transporter, mat, vatten och aktiviteter som finns i anslutning. Etappbladen finns att hämta på turistbyråer i Örebro län. Finns även som pdf här;

http://www.regionorebro.se/blameny/naturfriluftsliv/bergslagsleden.4.42d708c1120b34a88978000186905.html

Webbkarta
Du kan klicka dig fram för att se de olika etappmålen, vindskydden och naturreservaten längs leden. Funktionen är ny för 2011.
http://www.regionorebro.se/blameny/naturfriluftsliv/bergslagsleden/webbkarta.4.334d665912f00dba07480001649.html

Uppdaterad: 08 NOV 2011 11:17
Skribent: Anne Forsberg
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg
Telefon: 031-726 61 10
E-post: This is a mailto link

Svenska Gång- och Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg
031 - 726 61 10
E-post

Webbshop-röd-bakgrund 

 

 

 

RB_puff_250

 


medlemi_04

 

 

 

 

 

 

 Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031-7266110
E-post: This is a mailto link

Se all info