Hoppa till sidans innehåll

Östgötaleden


www.visitostergotland.se/sv/ostgotaleden/

Aneby - Munkebo (44 km)
Sträcka
Aneby järnvägsstation – Fällan 7,8 km
Fällan – Assjö 14,0 km
Avstickare från Assjö till Pinte Udde 1,1 km
Assjö – Munkebo 22,0 km

Sträckan Aneby-Munkebo är inte en del av Östgötaleden utan ingår i Höglandsleden. Vi har dock som policy att ge information om gränssnitten mellan ledsystemen. Vid Munkebo ansluter Östgötaleden och fortsätter mot Österbymo.
För ytterligare information om respektive ledsystem kontakta Ydre Turistbyrå, se under Kontaktinformation

Berg
Berg är en trevlig startpunkt för både korta och långa vandringar på Östgötaleden. Orten har buss- och båtförbindelser, bra service och logimöjligheter, samt Göta kanal med sina slussar och vackra alléer. Bergs slussar är givetvis en attraktion som lockar och lederna mot Linköping, respektive Borensberg är lättvandrade och handikappvänliga.

Göta kanal
Huvudattraktionen i Berg är Göta kanal och de många slussarna. Kanalen grävdes ut mellan åren 1810 och 1832, ett arbete som leddes av Baltzar von Platen. Han dog dock 1829 så han fick aldrig se det färdiga arbetet. Sträckan mellan sjöarna Boren och Roxen var klar 1825. Som mest arbetade närmare 60.000 man med kanalbygget, vilket ger en god uppfattning om arbetets omfattning. Det är inte så konstigt att Göta kanal år 2003 blev utsett till årtusendets byggnadsverk i Sverige. Ett minnesmärke rest till 100-årsjubileet av kanalbygget finns vid kanalen, ca 100 m väster om Jennys Café i Berg. Förutom Göta kanal finns även andra attraktioner kring Berg. Några av dessa är Vreta klosters kyrka med klosterruinerna, akvedukten vid Ljungsbro och Ljungs slott. Mer information om dessa hittar du under respektive ledsegment.

Tips: Det går att kombinera vandring med att åka båt på Göta kanal. M/S Wasa Lejon trafikerar sträckan Berg-Borensberg. Tilläggsplatsen i Berg är hamnbassängen vid STF vandrarhem Bergs slussar. Ombord finns bar, cafeteria, restaurang och man bjuder på guidning längs kanalen. Du får även ta med cykel. Observera att du måste boka i förväg.  Se även vad som står om kanalbåtar i nästa ledsegment vid Borensberg. Det finns dessutom andra kanalbåtar som M/S Diana, M/S Juno och M/S Wilhelm Tham med flera.

Berg - Borensberg (21 km)
Sträcka
Berg – Ruda 14,2 km
Ruda – STF Vandrarhem Glasbruket 5,7 km
STF Vandrarhem Glasbruket  - Borensberg 1,2 km

Borensberg är i dagsläget slutstation för denna del av Östgötaleden. Leden följer en enkel, bilfri grusväg längs Göta kanal, en sträcka som är lättvandrad, mycket vacker och sevärd. Du går längs Sveriges längsta allé, genom ett landskap rikt på kulturminnen och intressanta avstickare. Flertal slussar och broar passeras, två av Sveriges tre akvedukter, Ljungs slott, Brunneby Musteri med flera sevärdheter. Kanalen med solljusets vattenspeglingar, fågellivet och båtar som passerar förbi ger en mycket trivsam miljö för hela familjen.

Berg - Trädgårdsföreningen (14 km)
Sträcka
Berg (kanalbron vid slussarna) – Trädgårdsföreningen 14 km
Avstickare till Svartåmynningens naturreservat (enkel väg) 0,8 km

Birkekärr - Gusum (4 km)
Sträcka
Birkekärr – Gusum 4 km

Leden från delningen i Birkekärr och fram till Gusum är en av de mest lättvandrade sträckorna på Östgötaleden. Sträckan följer den gamla banvallen som fungerar som cykelled och är även väl lämpad för rullstol. Omgivningen består av en mix av skogs- och kulturmiljö. Lederna i området har ca 10 km överlappning mellan vindskydden, men du bör observera att det inte finns något dricksvatten på just denna sträcka.

Birkekärr - Valdemarsvik (6 km)
Sträcka
Birkekärr – Bäckadal 5 km

Från Birkekärr och in till Valdemarsvik följer leden den gamla banvallen. Det är en av de mest lättvandrade delarna av Östgötaleden. Sträckan fungerar även som cykelled och är väl lämpad för rullstol. Denna del av banvallen kallas "Motionsleden Banvallen". Vindskydd finns med ca 10 km överlappning.

Efter den långa raksträckan från Birkekärr svänger banvallen i ett mjukt S vid Brårum och fortsätter sedan fram till E22an som du korsar. På andra sidan av vägen fortsätter banvallen och du kommer in i ett mer lummigt och skyddat område med flera bordsgrupper längs leden.
Du passerar en trevlig rastplats intill en bäck. Där finns vindskydd, eldplats och bordsgrupp. Observera att detta inte är vandringsledens vindskydd, men får utnyttjas om vindskyddet ca 200 m närmare Valdemarsvik skulle vara otillgängligt.

Bjärka Säby
Nya Slottet i Bjärka-Säby är en trevlig startpunkt på Östgötaleden. Orten har bussförbindelse med bl a Linköping. Från Nya Slottet kan du välja att vandra norrut mot Linköping, eller söderut mot Sätravallen, Brokind, Rimforsa, respektive Åtvidaberg. Bjärka-Säby passar även utmärkt för korta promenader i den stora och vackra engelska parken vid Stångån. Vid Nya Slottet finns en stor parkering och ett café.


Bjärka Säby - Sätravallen (11 km)
Sträcka
Bjärka-Säby (Nya slottet) – Stora Mörken  3,8 km
Stora Mörken – Sätravallen 7,1 km

Från gårdskapellet på Stiftsgården i Vårdsnäs fram till Sätravallen finns en anslutande vandringsled markerad med pilgrimssymbolen. Ledsträckningen är ett utmärkt alternativ om man vill göra en egen enklare pilgrimsvandring mellan kapellen i Vårdsnäs och Bjärka-Säby. Sträckan är då ca 17 km lång och en lagom dagsetapp.

Leden är pilgrimsskyltad mellan Vårdsnäs och Sätravallen, därefter följer man Östgötaledens egna markeringar. Mer information på www.vardsnas.com


Bjärka Säby - Vidingsjö (19 km)
Bjärka-Säby Nya Slottet - Säbybro (delning)  0,6 km
Avstickare från Säbybro till Fornhemmet (hembygdsgård, enkel väg) 0,3 km
Säbybro (delning) - Hovetorp slussar (delning) 5,4 km
Avstickare från Hovetorps slussar till vindskydd (enkel väg) 0,2 km
Hovetorp slussar (delning) - Hamra slussar (parkering) 1,0 km
Hamra slussar (parkering) - Nytorpet (delning) 5,0 km
Avstickare från Nytorpet (delning) till Hjortkälla 1,2 km
Avstickare från Nytorpet (delning) till Styvinge fornborg 0,8 km
Nytorpet (delning) - Svennersborg (rastplats) 2,3 km
Svennersborg (rastplats)- Ekäng (vindskydd) 2,1 km
Ekäng (vindskydd) - Vidingsjö motionscentrum 2,3 km

Sträckan är lättvandrad och följer en mix av vackra stigar och lågtrafikerade vägar genom norra Europas största eklandskap. Ledsegmentet har stora naturvärden och det finns även många kulturminnen i den rika kulturbygden. Du passerar bl a Fornhemmet, den vackra kanalsträckan mellan Hovetorps och Hamra slussar i Kinda kanal och ett par avstickare till Hjortkälla, respektive Styvinge fornborg. Svårighetsgraden ligger mellan lätt och medel. Vindskydd finns vid Hovetorp och Ekäng strax söder om Vidingsjö. Hovetorp, Hamra och Vidingsjö har bussanslutning. Vid Vidingsjö motionscentrum finns parkering, samt café och tillgång till serviceanläggningen när motionscentret är öppet. I Vidingsjö finns livsmedelsbutik.

Bleckenstad - Kungshögarna (11 km)

Boda - Börshult (2,3 km)

Boda - Lomsviken (5,3 km)

Borensberg
Borensberg är en bra startpunkt för både korta och långa vandringar på Östgötaleden. Orten har buss- och båtförbindelser, bra service och logimöjligheter, samt Göta kanal med Sveriges längsta allé. Att vandra längs Göta kanal ger en känsla av tidlöshet, en vandring som tar dig genom en mycket naturskön trakt med en rik kulturhistoria och många sevärdheter.

Borensberg - Berg (21 km)

Boxholm - Timmerö (1,3 km)

Boxholm - Trehörna (23 km)

Brokind
Brokind är en startpunkt som passar bra för både korta och långa vandringar på Östgötaleden. Lederna kring Brokind är lättvandrade och till stor del handikappvänliga. Området består av en brokig blandning av kulturbygd, vackra eklandskap och stora sjöar.

Brokind - Långsbo (6,2 km)

Brokind - Viggeby (3,6 km)

Börshult - Boda (2,3 km)

Djurgården - Gamla Linköping (2,6 km)

Djurgården - Trädgårdsföreningen (1,7 km)

Djurgården - Vidingsjö (3,9 km)

Eksjö - Munkebo (22 km)

Falerum
Centralt belägen i den natursköna Uknadalen ligger Falerum, en ort som erbjuder väldigt mycket för dig som går Östgötaleden. Få platser i länet har så många vandringsalternativ. Dels finns ett flertal korta slingor som passar utmärkt för dagspromenader och dels kan Falerum ingå som startpunkt eller en del av en längre vandring.

Falerum - Vadet (17 km)

Falsnäset
Falsnäset är en lämplig startpunkt om du planerar en vandring österut genom Kolmården. Området passar utmärkt för både korta och långa vandringar. Landskapet präglas av en skogsbygd med många sjöar och landskapet är relativt lättvandrat. Ledsystemet österut har dessutom ett flertal parallella slingor som ger dig en stor flexibilitet i ditt vägval.

Falsnäset-Sörsjön (15,3km)

Finspångs kommun
Mäselnleden 6 km

Gamla Linköping - Djurgården (2,6 km)

Graversfors
Graversfors fungerar bra som startpunkt på Östgötaleden. Kolmården har ett relativt komplext ledsystem med många möjligheter. Landskapet som består av relativt lättvandrade skogar med många vackra mindre sjöar är idealiskt för både kortare och riktigt långa vandringar.

Grythult - Ulrika (26 km)

Gusum - Birkekärr (4 km)

Hyltan - Lomsviken (4,3 km)

Härsmålen - Ulrika (14 km)

Härvik - Åsvik (2,5 km)

Kinda kommun

Kråkeryd
Kråkeryd fungerar bra som startpunkt på Östgötaleden. Platsen har bussförbindelse med Ödeshög och Gränna. Linje 671 stannar ett par hundra meter öster om parkeringsplatsen vid Kråkeryds naturreservat. Vid Kråkeryd finns även en rastplats med ett attraktivt läge.

Kråkeryd - Trehörna (26 km)

Kungshögarna - Bleckenstad (11 km)

Kungshögarna - Mjölby (1,5 km)

Kvarnvik/Vadet
Kvarnvik har bussanslutning och är en alternativ plats att börja eller avsluta en vandring. Får du lite tid över kan kanske ett besök i lanthandelsmuseet, som ligger mittemot livsmedelsbutiken, vara något för dig.

Kvädö/Ekudden - Ramsdal (14,4 km)

Linköpings kommun

Linköping/Gamla Linköping
Friluftsmuseet Gamla Linköping är en utmärkt startpunkt på Östgötaleden, oavsett om du går en kort eller lång vandring. Innan du börjar din vandring rekommenderar vi att du tar dig en titt på Gamla Linköping. Området är mycket sevärt och är lätt att nå med både buss och bil. Intill Gamla Linköping ligger även Vallaskogens naturreservat, ett fint och stadsnära rekreationsområde med barr- och blandskogar.

Linköping/Trädgårdsföreningen
Trädgårdsföreningen är en stor parkanläggning som ligger nära Linköpings centrum. Platsen är en bra utgångspunkt för både korta som långa vandringar. Förutom att parken är stor och återspeglar en variationsrik parkmiljö finns NaturCentrum, Tropikhuset och ett par mysiga caféer. Det är dessutom nära till turistbyrån, bussanslutningar, logi och annan service.

Malexander Kyrkby
Malexander kyrkby är en trevlig plats att börja respektive avsluta en vandring, eller för den del som delmål på en längre vandring. Orten ligger vid den nordöstra delen av sjön Sommen och erbjuder, förutom den rofyllda och sagolikt vackra naturen, även många sevärdheter och bra basservice.

Mjölby
Mjölby är en bra utgångspunkt för såväl korta som långa vandringar. Orten har goda buss- och järnvägsförbindelser. Parkeringsplatser finns i anslutning till Resecentrum vid järnvägsstationen, de allra flesta är dessutom gratis. Du har även möjlighet att kombinera din vandring med kanot längs Svartån. Mjölby erbjuder en god service och bra logimöjligheter. Den korta och lättvandrade sträckan följer gator med trottoarer upp till de kulturhistoriskt intressanta Kungshögarna där Östgötaleden grenar sig mot mer avlägsna mål.

Mjölby - Kungshögarna (1,5 km)

Mjölby kommun

Motala kommun

Munkebo - Aneby (44 km)

Munkebo - Eksjö (22 km)

Munkebo - Österbymo (18,5 km)

Norrköpings kommun

Vadstena kommun

Omberg runt

Omberg/Stocklycke
Omberg är ett mycket populärt besöksmål och även en bra startpunkt för en vandring på Östgötaleden. Planera gärna in någon dag extra för att bara vandra runt på Omberg. Förutom fyra mindre naturreservat finns ett flertal bra naturstigar, många historiska platser, några av Östergötlands allra bästa utsikter, samt bussanslutning och logimöjligheter med mera.

Omberg/Stocklycke - Orrnäs (14,5 km)

Orrnäs - Kråkeryd (4,6 km)

Orrnäs - Omberg/Stocklycke (14,5 km)

Orrnäs - Ödeshög (1,9 km)

Ramsdal - Kvädö/Ekudden (14,4 km)

Ramsdal - Valdemarsvik (33,2 km)

Skogssjö motionsgård
Denna relativt korta vandringsetapp startar vid den vackra Skogssjön där det finns en bra badplats och avslutas vid de kulturhistoriskt intressanta Kungshögarna. Skogssjöområdet bär många spår av den senaste istiden och ett flertal informationstavlor längs leden följer temat. Svårighetsgraden för ledsegmentet hamnar någonstans mellan lätt och medel. Vid Skogssjö motionsgård finns parkering, bussanslutning med Motala, Skänninge och Mjölby, samt en camping med bra service. Sträckan saknar vindskydd.

Skogssjö motionsgård - Kungshögarna (2,5 km)

Skogstorp - Sörsjön (2,7 km)

Smedstorp - Österbymo (26 km)

Solliden - Vadet (26 km)

Sätravallen - Bjärka Säby (11 km)

Söderköpings kommun

Sörsjön-Falsnäset (15,3km)

Timmerö - Bleckenstad (19 km)

Timmerö - Boxholm (1,3 km)

Torpön/Ramfall
Ramfall fungerar bra som startpunkt för Östgötaleden. Sträckan mellan Ramfall och Lomsviken där Östgötaleden ansluter är 3,2 km.

Torrö runt, motsols (6,2 km)

Trehörna
Trehörna fungerar bra som startpunkt på Östgötaleden. Orten har bussförbindelse med Ödeshög och Tranås. Trehörna-badet är ett populärt besöksmål. Vid badplatsen finns även ett vindskydd. En intressant sidoutflykt går till järnåldersgravarna vid Smesserna.

Trehörna - Kråkeryd (26 km)

Trädgårdsföreningen - Berg (14 km)

Trädgårdsföreningen - Djurgården (1,7 km)

Ulrika
Ulrika är genom sin bussförbindelse en bra ort för att börja eller avsluta en vandring på Östgötaleden. Orten har en bra basservice med bland annat livsmedelsbutik och många aktiviteter för både gammal som ung.

Ulrika - Grythult (26 km)

Vadet - Falerum (17 km)

Vadet - Solliden (26 km)

Valdemarsvik - Birkekärr (6 km)

Valdemarsvik - Ramsdal (33,2 km)

Vidingsjö
Vidingsjö motionscentrum fungerar fungerar utmärkt som startpunkt för både korta som långa vandringar på Östgötaleden. Vid Vidingsjö motionscentrum finns ett café, serviceanläggningar, samt en stor parkering och i närområdet finns även busshållplats och livsmedelsbutik. Norrut mot Linköping finns ingen vindskydd, men Linköping har bra logimöjligheter. Sträckan söderut mot Bjärka-Säby har flera vindskydd.

Vidingsjö - Bjärka Säby (19 km)

Vidingsjö - Djurgården (3,9 km)

Viggeby - Brokind (3,6 km)

Västra Stäket - Torrö Bro (1,5 km)

Ydre kommun

Åsvik
Åsvik är en av startpunkterna för Östgötaleden. Lederna kring Åsvik går genom ett vackert kustlandskap med ett flertal intressanta naturreservat.

Åtvidabergs kommun

Åtvidaberg/Basthagen
Basthagen är en av två startpunkter nära Åtvidaberg som kan erbjuda en vandring genom ett naturskönt kulturlandskap. Kortare utflykter kan vara en promenad i den vackra Adelsnäsparken, vandring runt den natursköna Bysjön eller en dagstur i Närstads gruvområde.

Ödeshög
Ödeshög är en bra utgångspunkt för både längre och kortare vandringar. I Ödeshög finns ett bra basutbud av service och logi, samt goda bussförbindelser och parkering. Sträckan mellan Ödeshög och Orrnäs, där Östgötaleden ansluter, är för närvarande omarkerad. Det korta ledsegmentet följer lättvandrade, mindre vägar fram till Orrnäs. Svårighetsgraden är lätt. Sträckan saknar vindskydd, men det finns vindskydd på de anslutande segmenten.

Ödeshög - Orrnäs (1,9 km)

Ödeshögs kommun

Österbymo - Munkebo (18,5 km)

Österbymo - Smedstorp (26 km)

Boxholms kommun

Valdemarsviks kommun

Uppdaterad: 29 MAR 2016 08:59
Skribent: Anne Forsberg
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg
Telefon: 031-726 61 10
E-post: This is a mailto link

Svenska Gång- och Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg
031 - 726 61 10
E-post

Webbshop-röd-bakgrund 

 

 

 

RB_puff_250

 


medlemi_04

 

 

 

 

 

 

 Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031-7266110
E-post: This is a mailto link

Se all info