Hoppa till sidans innehåll

Nynäshamns GVF:s Vandring på Utö och Ålö


En vandring kombinerad med två båtresor, genomfördes på Ålö och Utö söndag den 7 augusti. Det var soligt, 20 grader och hög luftfuktighet.

9 vandrare hade samlats i god tid vid fiskebryggan i Nynäshamn för avfärd med Utö Express till Ålö. 

Vi vandrade i behaglig takt genom Ålö naturreservat förbi Brända bergen och beundrade den oerhört vackra vyn mot Byvikens vatten. Här skall ha funnits ett kapell, men är nu tyvärr nästan helt borta. Sture Rosengren, en av deltagarna, gjorde en liten egen avstickare här för att finna några rester. Sannolikt fann han platsen där det låg.

En rast gjordes vid bron nära Ryssviken, som leder över till Utö och ytterligare en längre rast vid skjutfältet på södra Utö. Här fann vi bord och bänkar och en intressant miniutställning av gamla stridsfordon t.ex. en stridsvagn av märket Centurion.

 Vandringen gick sedan vidare på den gångvänliga grusvägen till färjeläget Spränga brygga. Mittemot ligger vackra Utö kyrka i Kyrkviken med gul puts och byggd år 1850. Detta var under gruvbrytartiden, som upphörde 1879, och invånarantalet över 700 personer krävde då en stor kyrka.

 Temat för vandringen var "flora". Floran är varierad och delvis sällsynt, mycket beroende på förekomsten av kalkberggrund. Vi hittade följande växter: blåklocka, oxel, rödklint, tulkört och vildmorot.

Vi gick sedan 3 km till och nådde efter knappa 11 km från Ålö brygga etappmålet Utö gruvbrygga. Där kunde var och en bestämma vad man ville spendera den sista timmen på, innan avfärden med Silverpilen till Årsta brygga. 

Därifrån blev det SL-buss 846 till Västerhaninge, som var det hägrande slutmålet för den 6,5 timmar långa utflykten. Jag vill tacka alla deltagarna för alla goda initiativ. Vandringen gav mersmak för den vackra skärgårdsnaturen så nära Nynäshamn.

Bengt Agemark
Vandringsledare
Nynäshamns Gång- och Vandrarförening

Bilder 

134 Vid Byviken på Ålö
145 Gård vid Edesnäs
150 Utö kyrka vid Kyrkviken
156 Bygatan på Utö nära etappmålet  Gruvbryggan
Text och Foto Bengt Agemark

 

 

 

Uppdaterad: 2016-11-29 11:53
Skribent: Barbro Lindgren
Epost: This is a mailto link
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg
Telefon: 031-726 61 10
E-post: This is a mailto link

Svenska Gång- och Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg
031 - 726 61 10
E-post

Webbshop-röd-bakgrund 

 

 

 

RB_puff_250

 


medlemi_04

 

 

 

 

 

 

 Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031-7266110
E-post: This is a mailto link

Se all info