Hoppa till sidans innehåll

Erfarenheter av stavgång


Här delar Lennart Gustafsson med sig av några erfarenheter från 9 års stavgångsträning i grupper i Skara.

Motionscentralen Petersburg ligger i nära anslutning till ett härligt skogsområde med många stigar 800 m söder om Skara centrum. Här ordnar orienteringsklubben IK Gandvik och Vandrarklubben Lundsbrunn med stavgång 15 måndagar under våren och lika många under hösten. Vi började 2001 i liten skala med 8-10 deltagare som efterhand ökat till nuvarande 60-70 deltagare. Flera deltagare har startat nya grupper på andra platser. Starttid kl. 9.30 på måndagar gör att pensionärerna dominerar, men även några daglediga deltar.

 

När någon från arrangörerna prickat av deltagarna börjar vi med några uppvärmande rörelser. När flera nya deltagare tillkommer repeterar vi grundreglerna för en trivsam stavgång. Efter starten sker rätt snabbt en uppdelning av de startande. 10-15 "snabbgångare" tar täten och går minst 6 km medan den stora mellangruppen stannar för gymnastik och stretching vid 1 och 2,5 km på 5 km lång bana. En tredje grupp går saktare och kan vid behov korta av vandringen. Det förs ett livligt samtal mellan deltagare som går bredvid varandra, vilket också är en viktig del i denna motionsform.

 

Efter träningsrundan på ca 50 minuter fortsätter gemenskapen och de livliga samtalen vid kaffeborden. Här ges också tillfälle för deltagarna att påminna om veckans olika aktiviteter inom föreningslivet.

 

Lars-Erik Höök från Gandvik har tagit initiativ till ett uppskattat inslag vid samlingen. När 60 deltagare gått 5 km i medeltal blir det totalt en sträcka på 30 mil. De olika sträckorna lägger Lars-Erik in i en tänkt vandring i Sverige och i Europa. Varje gång beskriver han några historiskt intressanta platser längs "vandringsleden". I höst har det mest handlat om dagsutflykter i närområdet.

 

Lennart önskar att flera kan starta grupper och uppleva denna fina form av motion och gemenskap.

 

Den som vill diskutera och ställa frågor om stavgångsverksamhet är välkommen att ringa Lennart Gustafsson på tel. 0511-136 11.

 

 
Uppdaterad: 05 NOV 2009 10:49 Skribent: Barbro Lindgren

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Stada-Sverige-logo.png

 

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png