Hoppa till sidans innehåll

Heby


Kyrkstigen
Kyrkstigen är en nio kilometer lång vandringsstig mellan Nora kyrka i Tärnsjö och Skekarsbo. Under hundratals år var Kyrkstigen den kortaste kommunikationsleden för de boende i Skekarsbo när de skulle till Tärnsjö. Den vägen gick man sommar som vinter när man skulle till kyrkan på gudstjänst.

Under en vandring längs med Kyrkstigen får du uppleva fin norduppländsk natur med täta gran- och tallskogar och öppna fall. Stigen går också över myrar och öppna jordbruksområden. Du vandrar bland annat förbi en gammal kolbotten där man under slutet av 70-talet tog upp traditionen med att kola milor samt tjärbränning i tjärdal. Under vandringen kommer du också att passera Österbo fäbodar där det finns övernattnings- och grillmöjligheter.

För att gå stigen så startar du vid församlingshemmet och vandrar sedan den väl utmärkta stigen till Skekarsbo. Kyrkstigen, är mittdelen i en vandringsled som går från från Östahalvön till Sevedskvarn i Gysinge. Vill du gå hela vägen startar du på den så kallade Ljusbäcksleden, vandrar sedan Kyrkstigen upp till fågeltornet i Skekarsbo för att där fortsätta på leden mot Sevedskvarn.

Ljusbäcksleden
Ljusbäcksleden är en gammal led som rustats och som nu gör det möjligt att vandra genom Dalälvslandskapet från Östa naturreservat till Tärnsjö och vidare längs kyrkstigen upp till Skekarsbo i utkanten av Färnebofjärdens nationalpark. Leden sköts av Gröna kunskapshuset och Föreningen Ingbo källor och kvarn.

Upplandsleden
Flera sträckor av Upplandsleden går genom Heby kommun, och under 2017 pågår ett så kallat LONA-projekt för att knyta ihop leden vid Siggefora i söder med leden i Tärnsjö i norr. Läs mer om Upplandsleden här.

Källa: Heby.se

 

Uppdaterad: 20 AUG 2020 16:00 Skribent: Rickard Eriksson

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png