Hoppa till sidans innehåll

Uppsala


Eriksleden
Eriksleden är den led där en gång Erik den Heliges reliker bars i procession. Leden går från Domkyrkan till Kungshögarna och Gamla Uppsala kyrka. Halva sträckan, mellan Domkyrkan och Tunabergskyrkan går till största delen längs Fyrisån genom stadsmiljöer. Den andra halvan av leden går i natur längs Röbo- och Tunåsen.

Hela sträckan är 6 kilometer lång. Vägen är lättframkomlig med cykel, barnvagn eller rullstol. Det finns två meditationsplatser längs vägen.

Gula stigen
Gula stigen är en vandringsled på cirka 10 kilometer. Den sträcker sig från Studenternas idrottsplats till Skarholmen. Den skapades som en skid- och vandringsled redan på 1930-talet. Det unika med stigen är att den går genom nästan helt sammanhängande natur, mitt i bebyggelsen.

Stigen är bitvis kuperad med rötter och stenar. Från Dag Hammarsköldskorset och söderut är stigen anpassad för till exempel rullstol och barnvagn.

Linnéstigarna
Linnéstigarna är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar runt Uppsala. Som en del av undervisningen tog han ut sina studenter på vandringar runt Uppsala stad. Det var åtta vandringar som tillsammans underlättade inlärningen om växt- och djurlivet.

Idag är Gottsunda-, Danmarks-, Vaksala- och Jumkilsvandringarna markerade med ledmarkeringar som du kan följa i terrängen. Med hjälp av kartor kan du hitta fram längs Ultuna-, Håga-, Gamla Uppsala- och Husbyvandringarna.

Salstaleden
Salstaleden är en 7 kilometer lång vandringsled som sträcker sig mellan järnvägsstationerna i Vattholma och Skyttorp. Ungefär halva sträckan går längs väg och grusväg, medan andra halvan följer Vattholmaåsens kultur- och naturlandskap genom skog och hagmark. Salstaleden är därmed inte tillgänglighetsanpassad för rullstolar, rollatorer eller barnvagnar.

Cirka 3 kilometer från Vattholma kommer du fram till barockslottet Salsta slott som gett leden dess namn. Mellan Salsta och Skyttorp finns skyltar som berättar om geologi, natur och historia vid platser som du passerar.

Upplandsleden
Upplandsleden är totalt 50 mil lång och indelad i cirka 45 etapper och slingor. I öster sträcker den sig från Mälaren i söder till Dalälven i norr. I väster går leden genom Enköping och ut till Härjarö. En kortare avsnitt finns kring Färnebofjärden och ett annat går från Bålsta ut till Skokloster. Leden ger en god bild av Upplands natur- och kulturmiljöer. Du får bekanta dig med bördig odlingsmark, milsvida skogar, välkända bruksorter och historiska platser.

I Uppsala kommun kan du gå från Flottsund och österut mot Länna, Almunge och Knutby. Från Flottsund kan du också gå söderut mot Knivsta. I den västra delen av kommunen går leden från Siggefora och söderut.

Stigen är väl röjd och markerad. Det finns broar över blötmarker och bäckar. 
Läs mer om Upplandsleden här. 

Källa: Uppsala.se

Uppdaterad: 26 AUG 2020 16:42 Skribent: Rickard Eriksson

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png