Hoppa till sidans innehåll

Vallentuna


Roslagsleden
Roslagsleden är ett samarbete mellan sex kommuner i Stockholms län. Leden börjar i Danderyd och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. I Norrtälje fortsätter leden via Vigelsjö, Roslagsbro och Söderby Karl, förbi Rådasjön genom Gåsvik, utefter kanalen till Älmsta, över bron till Sandviken vidare utefter kusten till Gamla Grisslehamn och Albert Engströmsmuseet. Läs mer om Roslagsleden här.

Veda naturstig
Veda naturstig går genom ett varierat skogslandskap invid Storsjön. Hela naturstigens sträcka är ca 6 km. Väljer man att gå den kortare rundan är sträckan ca 4,2 km. Naturstigen går genom en pelarsal med stora tallar, ett område som domineras av björk, en sumpskog som regelbundet översvämmas, en ekbacke och en hagmark. Skogen vid Storsjön hyser stora naturvärden och en mängd fåglar trivs i den sjönära miljön. Skogen har genomgått en omfattande restaurering för att få till ett mer varierat skogslandskap. Vid Storsjöns sydvästra del finns ett berg med vacker utsikt över sjön. Här finns grill, ved och sittmöbel. Pedagogiska informationsskyltar om djur och växter finns vid Veda naturstig. Parkering finns vid ridskolan.

Björkby-Kyrkviken
Björkby-Kyrkvikens naturreservat ligger vid Vallentunasjöns norra strand. Med sitt centrala läge i Vallentuna centrum är området ett populärt besöksmål för naturintresserade, barngrupper, motionärer eller för den som bara vill sitta vid ett picknickbord och njuta i vacker miljö. Vallentunasjön har stora kvaliteter året runt och är populärt för både långfärdsskridskoåkning och promenader.

Vid Kyrkviken häckar bland andra brunand och gräsand. Här kan man ibland se den bruna kärrhöken segla fram eller höra rördrommen tuta. I buskmarkerna norr om sjön brukar gräshoppsångare och näktergal höras. På våren blommar backsipporna på den så kallade backsippebacken i reservatets nordvästra del.

Långhundraleden
Långhundraleden är vikingarnas gamla farvatten mellan Uppsala och Östersjön. Delar av leden tillhör Upplands finaste kanotvatten och är kantad med vikingagravar. Längs leden har några rast- och lägerplatser ställts i ordning. Långhundraleden är lätt att paddla på och har fina badmöjligheter. Vid Flattsta finns en mindre rastplats med soptunna, toalett och grillplats. Det finns också ett vindskydd för sex personer och plats för tält.

Ubbysjön runt
Ubbysjön mellan Ormsta och Lindholmen är en av Vallentunas mycket fågelrika sjöar. Det är en så kallad igenväxningssjö med vass, buskar och öppna vattenytor i en rik mosaik som gynnar fågellivet. Här kan du bland annat se trana, fiskgjuse, svarthakedopping eller brun kärrhök.

Här finns en två kilometer lång vandringsled som går på två nybyggda bryggångar över den norra och södra delen av sjön. I anslutning till sjön finns en nyanlagd P-plats vid Lindholmsvägen med en anslutande stig ned till leden.

Under 2020 byggs vindskydd och grillplatser samt information om natur och fågelliv att uppföras.

Källa: Upplevvallentuna.se

Uppdaterad: 26 AUG 2020 16:52 Skribent: Rickard Eriksson

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png