Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joanna Huldt Björnö, Stockholm.

Värmdö


Hälsans stig
Hälsans stig tar dig genom norra delarna av Gustavsberg på en trevlig promenad som är cirka 6 km. Du passerar bland annat Höjdhagen, Lugnet, Ösby grind. Slingan är markerad med Hälsans-stig skyltar och går längs lågt trafikerade vägar och gång och cykelvägar varför den är gångbar året runt. Stigen är ett samarbete mellan Värmdö kommun och Riksförbundet HjärtLung.

Gula och röda spåren
I Gustavsbergs norra skogar, mellan norra Lugnet och Skeviks gård på Ormingelandet, går två motionsspår som är sammankopplade så att den totala längden kan bli 4 km. Spåret är lättgånget och rastplats finns vid Skeviks grotta. Det gula spåret är 2,5 km, det röda 1,5 km. Motionsspåren är för den som vill springa eller promenera, cykling på anlagda motionsspår är inte tillåtet.

Ösbyrundan och utegym
Rundan går 4,5 km i vacker natur runt Ösbyträsk, den tredelade sjön vid Gustavsberg. Största delen av spåret är lättvandrat, men det är smala stigar och är inte barnvagnsvänligt. Närmast badet är rundan tillgänglighetsanpassad, i cirka en kilometer. Ett utegym finns anlagt bredvid de nybyggda lägenhetshusen.

Gottholmarundan och Tjustviksrundan
Tjustviksrundan (5 km) och den kortare Gottholmarundan (2,4 km) utgår från Farsta Slottsvik och erbjuder en vacker väg längs med hästhagar och skogar. Det finns flera rastplatser nere vid Baggensfjärden för den som vill stanna och fika. Tjustviksrundan är lätt att gå och barnvagnsvänlig, Gottholmarundan passerar en hästhage varför den inte lämpar sig för cykel eller barnvagn. Bli inte förvånade om ni möter hästar på vägen!

Kvarnsjön runt och Knuts hav
Två sammankopplade naturstigar nära Gustavsberg går att kombinera eller vandra separat – Knuts Hav och Kvarnsjön. Den längsta sträckan, om man går runt båda, är 5,8 km. Busshållplats Charlottendal, eller parkering vid Värmdö Marknad.

Björnö
Björnö erbjuder många olika turer längs småvägar och skogsstigar i ett naturreservat på sydöstra Ingarö. Går man stora slingan enligt kartan nedan blir det ca 7,1 km. Naturreservatet sköts av Skärgårdsstiftelsen och längs med leden finns det torrklosett, dricksvatten, raststuga och tältplats. Slingan utgår från parkeringsplatsen i reservatets västra del. Följa kartan nedan eller titta i appen Naturkartan där alla stigar finns markerade. I närheten av parkeringen finns även ett mullespår, en sandstrand (Torpesand) samt en tillgänglighetsanpassad snorkelled. Björnö ligger nära Björkvik havsbad där det finns en servering.

Värmdöleden
Leden sträcker sig från Strömmen till Saltarö, totalt cirka 25 km. Leden är uppdelad i tre etapper och går mestadels i natursköna och kulturhistoriskt intressanta områden. Vid Strömmen ansluter den till Boo-leden i Nacka.

Källa: Varmdo.se

Uppdaterad: 27 AUG 2020 10:13 Skribent: Rickard Eriksson

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png