Hoppa till sidans innehåll

Lund


Höjeåstråket
4,5 km. Bra startpunkter kan vara Värpinge i väster, Källby mölla nedanför utomhusbadet eller St Lars i öster. Bra skor rekommenderas. Följ åkerkanten på södra sidan av ån där det finns en insådd beträda (gräsremsa) och stigarna norr om ån så hittar du rätt.

Nöbbelövs mosse
Nöbbelövs mosse är ett betes- och våtmarksområde norr om Gunnesbo i Lunds norra del. En rundtur kring den stora betesmarken och åter Gunnesbogården är cirka 3 km lång. I våtmarkerna häckar flera ganska sällsynta fåglar t ex årta och skedand. I vassarna och videbuskarna sjunger småfåglar som t ex rörsångare och sävsparv. Utmed Vallkärrabäcken finns informationstavlor där det berättas om livet i bäcken, fiskarna mm. Informationsrundan kallas ”Vallkärra fiskstig”.

Naturstigar i Skrylle
I Skrylle finns flera naturstigar av olika längd. Skryllegården och naturum är en bra utgångspunkt. Myrstigen går ner över fäladsmarkerna vid Måryd. Det ligger en fin rastplats med bänkar, soptunna och grillplats nere vid Bojsens dammar. Stigen är märkt med en myra som symbol.

Ulastigen rör sig vid sidan om motionsspåren: genom bokskog, granskog, alkärr och fäladsmark. För vandring i ett lugnt tempo. Stigen är märkt med alkottar som symbol och med vita markeringar på stolpar.

Romelestigen
Rundan på Romeleåsen som går mellan höjderna Väderkullen och Romeleklint. Den är blåmarkerad och cirka 5,5 km lång. Spåret startar vid Väderkullen, nedanför Skåneledens vindskydd. Vid parkeringen finns utedass och dricksvatten. Oömma skor rekommenderas.

Skryllerundan
En rundslinga av Skåneleden, cirka 15 km lång. Skåneleden har en orange färgmarkering. Det går bra att starta slingan från flera olika platser men Skryllegården och Knivsåsen är de bästa. Till dessa platser går det även bussar så det går bra att vandra halva sträckan om man så önskar. Det är bra att räkna med en halvdags vandring om hela sträckan ska avnjutas.

Med start vid Knivåsen kan en fika eller lunch intas på Skryllegårdens restaurang. Här finns även toaletter. Utedass finns vid naturreservatet Prästaskogen vid Torna Hällestad och vid Knivsåsen.

Skryllerundan går genom vackra lövskogar, förbi de spännande vresbokarna vid Gryteskog och över de vackra åsarna vid Torna Hällestad. Norr om Knivsåsen är det ett öppet landskap där de gamla fäladsmarkerna (betesmarker) breder ut sig. Det kan vara skönt att pausa vid Knivsåsens stenbrott och svalka fötterna i det klara vattnet.

Häckeberga
I Häckeberga finns en rundslinga av Skåneleden (orangemarkerad). Denna runda är cirka 27 km lång. Den går genom löv- och barrskogarna i Häckeberga naturvårdsområde.

Det finns vindskydd för övernattning i den sydvästra delen (Glamberga) och i norr (Allmänningen). Vid vindskydden men även vid naturreservatet Risen och Genarps IP finns utedass. Vattnet vid lägerplatserna bör kokas innan det dricks.

Skåneleden-slinga vid Skrylle
Vid Skrylle finns en cirka 15 km lång slinga av Skåneleden. Leden går via Skryllegården förbi de vackra naturreservaten vid Torna Hällestad och ner till Knivsåsen. Vid det gamla stenbrottet, som idag är vattenfyllt, vänder leden åter upp emot Skryllegården.

Det finns vindskydd vid Krankesjön, Skrylle, Väderkullen, Häckeberga, Bilarp och Glamberga. Vid dessa ställen finns även dass. Drickbart vatten finns vid Skrylle och Väderkullen medan vattnet vid övriga vindskydd bör kokas innan det dricks. Vid vindskydden finns också ved och soptunnor.

Källa: Lund.se

Uppdaterad: 23 NOV 2020 09:46 Skribent: Rickard Eriksson

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png