Hoppa till sidans innehåll

Osby


Näset
Vill ni vandra runt halvön finns det två markerade vandringsslingor, den kortare 1,4 kilometer och den längre 1,8 kilometer. Det är möjligt att gå en kort sträcka på halvön med barnvagn. De som vill vandra längre kan parkera intill campingen och gå ut till Näset. Denna sträcka är delvis asfalt och grusväg som slingrar sig förbi vackra hus och områden. Här vandrar ni enkelt med barnvagn.

Näset har många rejäla grillplatser, det finns också bord och sittplatser. Här kan ni njuta av nygrillat - kanske en fångst från sjön? Det är nämligen gratis fiske och det finns flera fina fiskeplatser ifrån land. För den som är fågelintresserad finns ett fint fågeltorn, som också fungerar som utsiktstorn över delar av Osbysjön.

Klinten
Denna slinga är anpassad för hela familjen, även de minsta. Hela rundan är möjlig att ta sig runt med barnvagn. Följer ni markeringarna är rundan omkring två kilometer lång, men ni kan göra avstickare på de många mossiga småstigarna.

Blir ni hungriga finns det många vackra platser att ta fram matsäcken på. Vid vissa platser finns det bänkar, bord och fina grillplatser. Efter vandringen finns det möjlighet till bad, lek, minigolf, glass och mycket mer på campingen som ligger precis intill.

Vill ni göra det till en heldag ute finns det utmärkta möjligheter att utöka vandringsslingan med flera andra slingor.

Nytebodaskogen
Vill ni gå på ugglespan? Då ska ni till Nytebodaskogen. Skogen är nämligen känd för sina ugglor. Skogen ligger strax söder om Lönsboda och är ett av Sydsveriges sista urskogsområden. Det finns tallar och granar som är över 200 år gamla.

Vakö myr
Välkommen till den största myren i sydligaste Sverige. Här finns tystnad, karghet och vildmark för dig som söker en sällsam upplevelse. Med vidsträckta vyer och omväxlande vandring är det lätt att bli betagen av den säregna naturen. Det finns ett rikt fågelliv och den till synes karga marken erbjuder mer än vad ögat först ser, här växer till exempel både odon och tranbär. Här växer också köttätande sileshår, som är en spännande växt att undersöka närmare.

Under den omväxlande vandringen på myren kommer ni bland annat passera Flatön. Här bodde människor fram till 1900-talet under stora vedermödor. Här har det också funnits åker, slåtteräng och boskap.

Vandringen, som är cirka fyra kilometer lång, slutar vid ön Berget – en klippa med storslagen kilometervid utsikt över myren. Här finns även en bänk att njuta av utsikten och kanske en matsäck på.

Sjönära vandring runt Hjärtasjön
Här har hela familjen chans att ge sig ut på en vandring runt den vackra Hjärtasjön. Ni vandrar genom praktfull blandskog med härlig sjöutsikt.

Med en längd på tre kilometer orkar även de mindre barnen med vandringen. Det finns också flera möjligheter till avkopplande pauser längs vandringen. På en del platser finns rustika bänkar längs sjön och har ni tur kan ni uppleva näckrosblomningen som förgyller upplevelsen.

Källa: Osby.se

Uppdaterad: 23 NOV 2020 09:52 Skribent: Rickard Eriksson

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png