Hoppa till sidans innehåll

Luleå


Skärgårdsleden i Luleå skärgård.
Startar på Kallax flygplats och går över Tjuvholmssundet, Sandön, Likskär-Altappen, Hertsölandet, Hindersön, Strömmingsören och Brändöskär. Vid de kortare sträckorna mellan öar finns roddbåtar att låna. Övriga överfarter sker med hjälp av båtskjutsar som bokas innan avfärd, info på Tb i Luleå.  Vandra till fots från fastlandet ut till de yttersta öarna. Leden följer befintliga stigar eller vägar till stor del. Längs andra sträckor följer man strandlinjen. Leden är oftast inte markerad i terrängen. Karta och ledbeskrivning behövs. Ledbeskrivningen innehåller också mycket fakta om landskapet du vandrar i. Köp på Luleå Tb.
Kom ihåg att boka båttransporter  och ev. boende. Övernattning kan ske i tält eller vid anläggningarna vid Klubbviken eller Jopikgården.

Naturstigen
På ön Kluntarna finns Naturstigen. Det finns två slingor, Kluntarna, Lilla och Stora slingan. Lilla slingan börjar vid naturutställningen vid gästhamnen på Storvikens norra sida och går ut på Kråkskäret mot väster och norr. Denna slinga tar ca en timme att gå. Den Stora slingan går österut och söderut in på öns mitt och fram till öns fiskeläge och tillbaka igen. Den tar ungefär dubbelt så lång tid att gå.
Lederna följer befintliga stigar eller vägar till stor del. Längs andra sträckor följer man strandlinjen. Leden är oftast inte markerad i terrängen, karta och ledbeskrivning behövs. Finns på Tb i Luleå eller hos stugvärdarna på Kluntarna. Boka båttransporter och ev boende. Man kan åka till Kluntarna med turbåten M/S Ronja. Man kan man tälta eller hyra stuga. Boka turbåt och stuga gör man på Tb i Luleå.
FÖR BÅDA VANDRINGAR GÄLLER
Väder och vind i skärgården kan skifta snabbt, kläder för växlande vädertyper är att rekommendera. Regnkläder, lättare vindtät jacka, solglasögon, sköna rejäla skor (det är torrt efter hela sträckan men en hel del ojämt underlag), mössa och vantar är bra för dig som vandrar vår och höst. Flaska med vatten, kan fyllas på i Klubbviken, Lövskärs Fiskehamn och Jopikgården. Vid stilla väder kan myggolja vara bra att ha. Med kikare på magen och flora och fågelbok i packningen har man god hjälp om man vill uppleva mer av det levande. 

Hertsöstigen, 17 km

Hertsöstigen är en utmärkt vandringsstig. Den går från vaster till öster genom hela naturreservatet. Längs stigen finns informationstavlor om natur och kultur. Stigen är spångad över myrar, men i blött väder behövs stövlar. Hertsöstigen är inte anpassad för barnvagn och rullstolar utan löper naturligt fram i terrängen.

Det finns gott om varianter att gå den först åt ena hållet och sen åt andra för att få ihop en härlig dagstur på nästan 4 mil. För tillfället finns inte leden med på Luleå Kommuns webbsida men kartan finns där.
http://www.lulea.se/download/18.679b70b813c628f04e110c6/1359037933084/hertsostigen_karta_stor.pdf

Flakaberget Brändön - Örarna
Gå en härlig promenad från Brändöns Centrum till Flakaberget. Fin utsikt över skärgården!

Kuststigen Brändön - Örarna
Kuststigen startar vid fiskehamnen i Brändön vid fiskemuséet. Det finns en kortare och en längre promenad längs en vacker kustremsa.

Fäbodvallen, Brändön - Örarna
Fin vandring till en upptimrade fäbodstuga som finns på fäbodvallen. Öppet året runt

Byavandring Högsön 
Den årliga byavandringen brukar hållas någon gång under försommaren.  
Utflyktskojor Rörbäck Det finns kojor, vilka man tar en promenad till skogs för att besöka.

Vandra på Hembergsleden Ersnäs
Hembergsleden, på och runt Hemberget, en 6 km lång omväxlande vandringsled. Med hjälp av Ledguiden får besökaren information om tjugo preciserade punkter utefter leden. Spångar finns utlagda vid de sankare partierna och rastbänkar finns på lämpliga ställen. Hembergets sluttning mot norr. Starten finns vid Gläntan (Skidstadion) Ledguiden säljs hos:Nattugglan, Bäcktorpsvägen 81, tel 0920-311 10 Svedjekojan Öppet Sommar och höst Ledguiden finns till försäljning

Vandra längs Persöfjärden
Koppla av en stund och ta en vandringstur längs Persöfjärdens strand. Upplev det rika fågellivet och rasta i något av de vindskydd som är placerade runt fjärden.  

Vandringsled Jämtön ca 15km  Impregnerade stolpar som är målade i toppen
En vandring från Rörbäck till Högsölinjen. Leden löper längs vägar, skogsbilvägar, gamla kör- och kärrvägar och ibland i obanad terräng efter en nybruten stig.
Möjligt att vandra leden i olika kortare  etapper.  ”Skogsdelen” börjar i änden av Kronkilvägen, vilken väg ”avviker” från Rörbäcksvägen ett par km från Rörbäck och i östlig riktning från densamma. Från slutet av Kronkilvägen kommer man fram till änden av Valptjärnvägen, vilken väg ”avviker” från gamla riks 13 vid Metträskbacken i sydlig riktning. Man kan från Valptjärnvägen därefter ta sig vägledes och därefter skogsledes (efter östra sidan av Jämtöfjärden) ta sig mot E 4 och över densamma i nordlig riktning samt sedan efter Brännlandsvägen efter Norralandet i riktning mot Högsölinjen. Öppet året om

Vandringsled efter Aleån Ersnäs ca 3km 
Leden startar vid E4-bron över Aleån och går västerut (uppströms) till bron vid Klubben. Halvvägs finns en grillplats. Där finns också rejäla spår efter bäver. Öppet vår, sommar, höst 

Vandringsturer i Niemisel
Vacker natur i Niemisel. Leder till bergen snipen och snöberget. Fina turer kan man ta till Lillstrycken och Långforsen, där det finns timrade stugor att gå in och elda i. Där finns även bastu med kanske ett uppfriskande dopp i älven strax bredvid. Flera timrade raststugor och vindskydd finner du efter Råneälven. Alla timrade stugor efter Råneåälven i Niemisel är öppna och gratis, behöver inte förbokas.

www.lulea.se

Uppdaterad: 29 SEP 2015 13:22 Skribent: Anne Forsberg

 

 

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266110, 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info